সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান | Bank job question solution of senior officer

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান | Bank job question solution of senior officer

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান এর জন্য বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সমন্বিত সাত ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ বিজ্ঞপ্তির প্রশ্নপত্র এর আলোকে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান নিয়ে উপস্থিত হলাম। তবে ইতিমধ্যে সিনিয়র অফিসার পদের পরীক্ষা গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত হয়েছে। এখানে দেখে আসতে পারেন। আজ এখানে বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধানব্যাখ্যাসহ আলোচনা করা হবে। সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (ইংরেজি), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (কম্পিউটার নিয়ে আলোচনা করব সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) এ সংক্রান্ত পরীক্ষায় সময় বরাদ্দ ছিল মোট ৬০ মিনিট বা এক ঘন্টা। প্রতিটি ভুল উত্তরের জন্য ০.২৫ মার্ক কাটা যাবে বলে প্রশ্নপত্রে উল্লেখ রয়েছে। এখানে বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সমন্বিত সাত ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান পাবেন।  You’re here for Bank job question solution of senior officer.

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান | Bank job question solution of senior officer
সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান | Bank job question solution of senior officer



সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (বাংলা)

এখানে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (বাংলা) আলোচনা করা হলো।

1. সেলিম আল দীনের যে সৃষ্টিকর্মটি ব্যতিক্রমধর্মী?

A. নিমজ্জন

B. হরগজ C. প্রাচ্য

D. ঊষা উৎসব ও স্বপ্নরমণীগণ। 

Ans: D 

2. বাংলা ভাষার ব্যাকরণ রচনা করেননি?

A. জন বিমস

B. ডানকান ফোর্বস C. জর্জ গ্রিয়ারসন

D. জেমস কিথ

Ans: B 

3. সরল বাক্যে রূপান্তর করুন; ‘ভয়াল শব্দে বাজ পড়ছে, এর বিরাম নেই। 

A. অবিরাম ভয়াল শব্দে বাজ পড়ছে

B. বিরামহীন ভয়াল শব্দ হচ্ছে আর বাজ পড়ছে 

C. ভয়াল শব্দ তবু বাপ পড়ার বিরাম নেই 

D. বাজ পড়ছে ভয়াল শব্দে, অবিরাম 

Ans: A 

4. ‘স্রবণশব্দের অর্থ হলাে

A. অনুধান

B. ক্ষরণ C. ক্ষুরধার

D. অভিনিবেশ

Ans: B 

5. নিচের যে প্রতিশব্দটি বেমানান

A. বিবস্বান

B. বিটপী C. দ্রুম

D. পাদপ

Ans: A 

6. Gratuity শব্দের বাংলা পরিভাষা হলাে

A. মহত্ব

B. বিদ্বান C. আনুতােষিক

D. মঞ্জুরি

Ans: C 

7. নিচের পত্রিকাগুলাের মধ্যে যেটি ব্যতিক্রমধর্মী

A. প্রগতি

B. কালিকলম C. সীমান্ত

D. পূর্বাশা

Ans: C 

৪. বিকারজাত শব্দযোেগে দ্বিরুক্তিকর উদাহরণ হলাে

A. হাড়িপাতিল

B. নিভুনিভু C. বকাঝকা

D. মাঠেঘাটে

Ans: C 

9. চর্মকার>…….> চামার-এর শূণ্যস্থানে বসবে

A. চম্মআর

B. চম্মকার C. চর্মআর

D. চর্মসার

Ans: A

10. ক্রিয়ার দ্বিরুক্তি যােগে গঠিত বিশেষণের দৃষ্টান্ত হলাে

A. ডেকে ডেকে

B. বারে বারে C. যায় যায়

D. দেখতে দেখতে

Ans: C 

11. শামসুর রহমান রচিতইলেক্ট্রার গানকবিতায় মিথের আড়ালে দ্যোতিত হয়েছে

A. পিতৃহারা বঙ্গবন্ধুর কন্যার আবেগ

B. সন্তানহারা জননীর বেদনা C. অপরিসীম অপত্যস্নেহ।

D. শিশুপুত্র রাসেল-হত্যার করুণ কাহিনি 

Ans: A 

12. বিশ শতকের ষাটের দশকের কবিদের জন্য প্রাসঙ্গিকA. অনির্দেশ সৌন্দর্যচেতনা

B. রূপক-প্রতীকের আড়াল C. নির্ভীক সত্যপ্রকাশ

D. বিবিক্ত সমাজচেতনা

Ans: C 

13. সৈয়দ শামসুল হকের নুরুদ্দীরে সারাজীবন কাব্যনাটকেনিলক্ষার নীল’-প্রবন্ধটি প্রকাশ করেছে

A. অনন্ত নক্ষত্রবীথি।

B. দৃষ্টিসীমা অতিক্রমী আকাশ। C. বিষাক্ত পৃথিবী

D. নীল জ্যোৎস্না

Ans: B 

14. নিচের যেটি কাজী নজরুল ইসলামের প্রাপ্ত পুরস্কার বা উপাধি নয়

A. পদ্মভূষণ

B. জগত্তারিণী পদক C. একুশে পদক

D. মুক্তিযুদ্ধ সম্মাননা পদক

Ans: D 

15. চর্যাপদের ধ্যাত্মভাবনা ও সাহিত্যিক উৎকর্ষের সর্বোত্তম সমন্বয় ঘটেছে যার মাধ্যমে। 

A. সমাজচিত্র

B. জীবনভাবনা C. ভাষা D. কাব্যিকতা

Ans: কাব্যিকতা (হতে পারে)

16. নিচের যেটি মধ্যযুগের সাহিত্যধারার অন্তর্ভুক্ত

A. পত্রসাহিত্য

B. প্রহসন। C. পাঁচালি

D. গীতিকাব্য

Ans: C 

17. বাংলা ভাষায় ব্যবহৃতআলুপ্রত্যয় যে রূপ থেকে বিবর্তিত হয়েছে

A. আলু

B. আলুষ C. আলু

D. আলু

Ans: D 

18. নিচের যেটি বহুব্রীহি সমাজের দৃষ্টান্ত নয়

A. অন্তরীপ।

B. দ্বীপ C. অপয়া।

D. অনুতাপ

Ans: D 

19. তােমাকে দিয়ে এ সমস্যার সমাধান হবে, তা আশা করা যায়নি। বাক্যটি যে বাচ্যের উদাহরণ

A. কর্তৃবাচ্য

B. ভাববাচ্য C. কর্মকর্তৃবাচ্য

D. কর্মবাচ্য

Ans: B 

20. পাঠের বর্জনকৃত অংশ নির্দেশে ব্যবহৃত হয়

A. ‘ চিহ্ন

B. () চিহ্ন C. …চিহ্ন

D. “” চিহ্ন

Ans: C

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (ইংরেজি)

এখানে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (ইংরেজি) আলোচনা করা হলো।

 

21. The idiom ‘hit the sack’ means

A. to go to bed

B. to reach the target C. to solve a problem

D. to get a job

Ans: A 

22. Change into passive voice “people believe he is a scholar’

A. He is believed scholar by the people B. He is believed to be a scholar C. He is a scholar as people believe D. He is being believed a scholar

Read More If You Like This Post  ব্যাংকের অফিসার ক্যাশ প্রশ্ন সমাধান ২০২২

Ans: B 

23. Choose the appropriate word to join: 

“She was waiting for a taxi. She found car broken down’. 

A. when

B. and C. yet

D. as if

Ans: A 

24. The organization threw an epic dinner party yesterday. The bold faced word

Means

A. ordinary

B. amazing C. phenomenal

D. colorful

Ans: B or D may be right.

25. Find the sentence that expresses a negative comment:

A. Joyee is a whiz at science B. Subho is so flakey C. They are typing the knot soon D. I know that he has to cram tonight

Ans: B 

Fill in the gaps (26-29) with appropriate words:

26. Aumia did better in the examination than any of her classmates. 

A. much, as

B. still, even C. rather, than

D. far, from

Ans: C 

27. A lucrative career is not very easy to come 

A. up

B. out C. in

D. by

Ans: D

28. Parents should not pressurize kids. They must not choose friends for their kids’ 

A. too

B. as well C. though

D. either

Ans: D 

29. Health crisis antibiotic overdose is a burning issue. 

A. instead of

B. due to C. in excess

D. in lieu of

Ans: B 

30. Identify the word class of the bold faced word: The dark skies cleared and the sun shone dazzling. 

A. adjective

B. adverb C. noun

D. verb

Ans: D

31. Translate into English: বিশ্বব্যাপি করোনা ভাইরাস বর্তমানে নিয়ন্ত্রণে এসেছে। 

A. At present, the Corona virus has come under control all over the world B. The Corona virus, at present came under controlled in the world C. The Corona virus is now under controlled all over the world

D. The Corona virus has been now come under controlled in all over the world 

Ans: A

32. Choose the correct spelling 

A. Pedestrian

B. Pedistrain C. Padistrean

D. Padistriean

Ans: A 

33. According to one of the most famous sonnets of Shakespeare, “Shall I

compare these to a summer’s day?”, the eternal beauty will

A. become more colourful a summer’s day B. be more attractive than golden face C. live as long as the people read the sonnet D. be more stunning in course of time

Ans: B 

34. Halku is a kind of

A. short story

B. Epic C. poetry

D. novel

Ans: C 

35. Find the correct question tag; Let us discuss 

A. can we?

B. do we? C. shall we?

D. don’t we?

Ans: C 

36. Which is an antonym of ‘fantasy’? 

A. figment

B. veracity C. mirage

D. prefigure

Ans: B 

37. Find the figure of speech which is different from other options

A. peace force

B. free market C. only choice

D. golden years

Ans: D 

38. “One man in his time plays many parts” is a quote of

A. William Shakespeare

B. Robert Frost C. Ben Jonson

D. Thomas Kyd

Ans: A 

39. A separate introductory section of a literary, dramatic, or musical work is

Called

A. preface

B. prologue C. epilogue

D. personal

Ans: B 

40. Make indirect: The boy told the shopkeeper, “Can you give me candy please?”

A. The boy asked the shopkeeper if he can give him a candy? B. The boy said please to the shopkeeper and asked to give him a candy? C. The boy requested the shopkeeper if he could give him a candy? D. The boy said to the shopkeeper if he can give him a candy?

Ans: C

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (গণিত)

এখানে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (গণিত) আলোচনা করা হলো।

 

41. The largest prime factor of (2^4)^2-1 is

A. 3

B. 5 C. 17

D. 19

Ans: C 

42. Find the value of k if (x-1) is a factor of 4x^2 + 3x^2 – 4x+k. 

A. 1

B. -3 D. 3

Ans: B 

43. The sum of two numbers is 22 and the sum of their squares is 404. The

product of two numbers is

A. 40

B. 44 C. 80

D. 88

Ans: A 

44. If t is an odd integer, which of the following must be an even integer? 

A. t-2

B. 2t+3 C. 4t+1

D. 3t+1

Ans: D 

45. One of the factors of x^4 + x^2 +1 is

A. x^2– x+1

B. x+1 C. x^2 – x-1

D. x^2 +1

Ans: A 

46. If x+1/x=3 then x-1/x=? 

A. 5

B. 13 C. √7

D. 0

Ans: A 

47. If logx 625=4, then x=? 

A. 15

B. 5 C. 4.

D. 25

Ans: B 

48. If the rate of interest is 10% per annum and is compounded half yearly,

the principal of Tk. 4000 in 3/2 years will amount to

A. Tk. 4630.00

B. Tk. 4630.50 C. Tk. 4631.50

D. Tk. 4632.00

Read More If You Like This Post  সকল চাকরিতে আসা কম্পিউটার পরীক্ষার প্রশ্ন | কম্পিউটার পরীক্ষার প্রশ্ন ২০২১

Ans: B 

49. A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, another similar tap

is opened. What is the total time taken to fill the tank completely? 

A. 3 h 30 m

B. 3 h 45 m C. 4 h 30 m

D. 4 h

Ans: C 

50. The LCM and HCF of two numbers are 90 and 15 respectively. If one

number is 45, the other number is

A. 30

B. 60 C. 15

D. 75

Ans: A 

51. If 5% is gained by selling an article for Tk. 350 then selling it for Tk. 340,

The cost of the article is

A. Tk. 180

B. Tk. 150 C. Tk. 200

D. Tk. 250

Ans: C

52. If sec (x-30°) = 23, tanx=? 

A. 3

B. 1/2 C. 1/3

D. 0

Ans: A 

53. A sum of money at simple interest amounts to Tk. 5600 in 2 years and

Tk. 6500 in 5 years at the rate of

A. 4%

B. 3% C. 5%

D. 6%

Ans: D 

54. When bent in the form of a circle a wire has a radius of 28 cm. If it is bent in the form of a square, what will be its area in cm??

A. 5805

B. 5808 C. 1936

D. 3872

Ans: C 

55. What is the largest number that divides 84, 144 or 36 without any

remainder?

A. 6

B. 12 C. 18

D. 24

Ans: B 

56. The ratio of two numbers is 7 : 4. If 8 is added to both the numbers ratio

becomes 13 : 8. What is the smaller number? 

A. 52

B. 56 C. 38

D. 40

Ans: D 

57. How many 5 will you pass on the way when you count from 1 to 100? 

A. 18

B. 19 C. 20

D. 21

Ans: C 

58. The total surface area of a hemisphere of radius r is

A. 4πr^2

B. πr^2 C. 2πr^2

D. 3πr^2

Ans: D. 3πr^2

59. A mixture of 20 kg of spirit and water contains 10% water. How much

water must be added to the mixture to raise the percentage of water to 25%? 

A. 2 kg

B. 4 kg C. 5 kg

D. 6 kg

Ans: B 

60. The height of an equilateral triangle with a side 2 cm is

A. 13 cm

B. 273 cm C. 3 v2 cm

D. V5 cm

Ans: A 

61. Which one of the following numbers can be removed from the

set S = {0, 2, 4, 5, 9} without changing the average of set S? 

A. 0

B. 2 C. 4

D. 5

Ans: C

62. What is the unit digit in the product 84x59x13x76? 

A. 2

B. 4 C. 6

D. 8

Ans: D 

63. The area of a rhombus is 96 cm2 and the length of one of the diagonals is

16 cm. The length of the other diagonal is

A. 18

B. 12 C. 9

D. 6

Ans: B 

64. If 1+ sinθ = x cosθ, then tanθ = ? 

A. (x^2+1)/x

B. (x^2-1)/x C. (x^2+1)/2x

D. (x^2-1)/2x

Ans: D 

65. What is the probability that an integer selected at random from those

between 20 and 100 inclusive is a multiple of 15?

A. 5/79

B. 2/27 C. 5/81

D. 6/79

Ans: C 

66. The area of a triangle with sides 3 cm, 5 cm, 6 cm is

A. 28 cm

B. 214 cm C. 314 cm

Ans: B 

67. An electric pole casts a 3m long shadow on the ground at an elevation 60°, the height of the pole is

A. 3 m

B. 3 3m D. 2 3m

Ans: A 

68. The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively.

The 6th term of the series is

A. 0

B. 1/3 C. 1

D. 1/9

Ans: D 

69. The next number in the sequence 1, 4, 8, 17, 33, ……….

A. 54

B. 56 C. 58

D. 60

Ans: C 

70. The inverse of ƒ (x) = 2x – 1 is

A. (x-1)/2

B. (x+1)/2 C. 2x-1

D. 2x+1

Ans: B 

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (সাধারণ জ্ঞান)

এখানে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (সাধারণ জ্ঞান) আলোচনা করা হলো।

 

71. __ has set to build the largest banking network by providing

financial services through digital post offices across the country. 

A. Dutch-Bangla Bank

B. IFIC Bank C. Trust Bank

D. Bank Asia

Ans: D

72. The last international conference attended by Bangabandhu was

A. Commonwealth Conference B. NAM conference C. OIC conference

D. UNSCO conference 

Ans: A 

73. In COP26 summit, a stark message, “We are digging our own graves”

was sent by

A. Antonio Guterres

B. Scott Morrison C. Greta Thunberg

D. Sheikh Hasina

Ans: A 

74. “Kids Clips’, a children-friendly content developed by

A. Amazon

B. Cartoon Network C. Netflix

D. YouTube

Ans: C 

75. can suppress the inflammatory Cytokine Storm and plays a role in patient management. A. Potassium

Read More If You Like This Post  সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান ব্যাখ্যাসহ

B. Vitamin-D C. Sodium

D. Vitamin-C

Ans: B 

76. The president of will attend the Golden Jubilee Celebration of

Bangladesh. 

A. Sri Lanka

B. Maldives C. India

D. France

Ans: C 

77. The Secret Documents of Intelligence Branch on the Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, Vol.01 ends with the documents A. 1948

B. 1949 C. 1950

D. 1951

Ans: C 

78. The formula of antiviral COVID19 oral medicine, ‘Molnupiravir will be shared with the developing countries by Bio Therapeutics and

A. Merck

B. AstraZeneca C. Moderna

D. Pfizer

Ans: A 

79. The ‘Actuarial Science’ is associated with

A. insurance

B. banking C. micro finance

D. space technology

Ans: A

80. In the short-run, which of the following always gets smaller as output

increases? 

A. Short-run-average-cost

B. Short-run marginal cost C. Average variable cost

D. Average fixed cost 

Ans: D 

81. The 2021 Nobel Prize for economic science has been awarded in one half to

A. Joshua D Angrist

B. Guido W Imbens C. David Card

D. Maria Ressa

Ans: C

82. Euro is the currency of—- countries of the European Union.

A. 15 B. 18 C. 19

D. 20

Ans: C 

83. In the Mujibnagar Government, was one of the members of the ‘Al

Party Advisory Council.”

A. Manoranjan Dhar

B. M. Mansur Ali C. Yousuf Ali

D. MA G Osmani

Ans: A 

84. According to the NBR, the highest taxpayer 2021 in the ‘Senior citizen’

category is

A. Syed Abul Hossain

B. Golam Dastogir Gazi C. Nuruzzaman Khan

D. Mohammad Kamrul 

Ans: B 

85. Recently the government has announced “The president’s Award for

Industrial Development 2019′ to recognize companies.

A. 18

B. 19 C. 20

D. 21

Ans: B 

86. BSEC has decided to form ‘Subama Jayanti Fund’ under the patronage of

A. CMSF

B. EBL C. BSB

D. BIDA

Ans: A 

87. The Archeology Department is working to deciare as a preserved

antiquity – 

A. Shah Porir dwip

B. Porir pahar C. Tomb of Pori Bibi

D. Porir Hat Bazar

Ans: C 

88.    won the first-ever Silver Medal for Bangladesh in Asian Archery Mixed Event – 

A. Jahir & Purnima

B. Atonu & Dola C. Ruman & Sana

D. Diya & Rubel

Ans: D 

89. Most of the tea plantation workers speak in

A. Kuki

B. Oraon C. Tipra

D. Chak

Ans: A 

90. Indian government has awarded “Padma Bhushan Award-2020′ to the

senior diplomat of Bangladesh

A. M Hossain Ali

B. Humayun Rashid Choudhury C. Syed Muazzem Ali

D. Fakhruddin Ahmed

Ans: C 

সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (কম্পিউটার)

এখানে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান (কম্পিউটার) আলোচনা করা হলো।

 

91. The shortcut key for activating ‘Reference Tab’ is

A. Alt+W

B. Alt+S C. Ctrl+S

D. Ctrl+R

Ans: B

92. ———identifies a cell in Ms-Excel. 

A. Name

B. Label C. String

D. Address

Ans: D 

93. A microcomputer or minicomputer is the controller unit of

A. CNC

B. AST C. POLAN

D. EPN

Ans: A 

94. allow the user to automate frequently used formatting settings

A. Merges

B. Macros C. Task-pans

D. Add-Ins

Ans: B 

95. In MS-PowerPoint, the slide sorter view displays slides in

A. thumbnail form

B. detail form C. list form

D. large icon form

Ans: A 

96. Computer Monitor is also known as

A. DVU

B. GUP C. VDU

D. GPU

Ans: C 

97. Which one is the result of the output given by a computer? 

A. Data

B. Instruction C. Intervention

D. Information

Ans: D 

98. Which is not a type of scanner? 

A. Flatbed

B. Sheet-fed C. Handheld

D. Daisy-wheel

Ans: D 

99. UBID is related to

A. Power sector

B. E-commerce sector C. IT sector

D. RMG sector

Ans: B 

100. The saved BIOS configuration data is stored at

A. CMOS

B. HDD C. Cache

D. RAM

Ans: A

শেষ কথা- সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান

এতক্ষণ আপনারাবাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সমন্বিত সাত ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ বিজ্ঞপ্তির প্রশ্নপত্র এর আলোকে সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান নিয়ে আলোচনা করা হলো। তবে ইতিমধ্যে সিনিয়র অফিসার পদের পরীক্ষা ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত হয়েছে। এখানে দেখে আসতে পারেন।আজ এখানে আলোচনা করা হয়েছে বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার প্রশ্নসমাধান ব্যাখ্যাসহসিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (ইংরেজি), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (কম্পিউটার)নিয়েও উপস্থাপন করা হয়েছে সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) এ সংক্রান্ত পরীক্ষায় সময় বরাদ্দ ছিল মোট ৬০ মিনিট বা এক ঘন্টা। প্রতিটি ভুল উত্তরের জন্য ০.২৫ মার্ক কাটা যাবে বলে প্রশ্নপত্রে উল্লেখ রয়েছে। You’re here for Bank job question solution of senior officer.

 

One Comment on “সিনিয়র অফিসার প্রশ্ন সমাধান | Bank job question solution of senior officer”

Comments are closed.