চাকরির প্রশ্ন ও উত্তর

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান নিচে দেওয়া হল। এখানে পাবেন কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক (সাধারণ) এর বাংলা, গণিত, ইংরেজি, কম্পিউটার এবং সাধারণ জ্ঞানের প্রশ্ন সমাধান। আপনারা এখানে গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানীগুলোর যেমন তিতাস গ্যাস সহকারী ব্যবস্থাপক সাধারণ প্রশ্ন, তিতাস গ্যাস প্রশ্ন সমাধান ২০২১, পেট্রোবাংলা লিখিত পরীক্ষার প্রশ্ন, তিতাস গ্যাস সহকারী ব্যবস্থাপক হিসাব প্রশ্নও কমন পেতে পারেন। তাই এখানে কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান বিস্তারিত উপস্থাপন করা হলো। কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান পাবেন। You are here for job solution of kgdcl assistant director.

 

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান (বাংলা) বিস্তারিত তুলে ধরা করা হলো।

1. চর্যাপদের ভাষাকেআলাে-আঁধারিবলে অভিহিত করেছেন কে? 

A. মুহম্মদ শহীদুল্লাহ।

B. সুনীতিকুমার চট্টোপাধ্যায় C. হরপ্রসাদ শাস্ত্রী।

D. সুকুমার সেন

Ans: C 

2. প্রাচীন কথ্য ভারতীয় আর্য ভাষার পরবর্তী স্তরের ভাষা কোনটি? 

A. বৈদিক

B, সংস্কৃত C. মৈথিলী

D. প্রাচীন প্রাচ্য

Ans: D 

3. বিজ্ঞান শব্দে ‘’ যুক্ত-বর্ণে কোন কোন বর্ণ রয়েছে? 

A. ,

B. , C. ,

D. ,

Ans: C

4, জিভের উচ্চতা অনুযায়ী উচ্চ-মধ্য স্বরধ্বনি কোনগুলাে? 

A. ,

B, , C, ,

D. ,

Ans: C 

5, দ্বিস্বরধ্বনি যুক্ত শব্দ

A. তৈল

B, রক্ষক C. স্বর্ণ

D. আবরণ

Ans: A 

6. কোন বানানটি ঠিক নয়? 

A. পরিষেবা

B. মরণ C. দরুন

D. রুগ্ন

Ans: D 

7. “সম্মার্জনা শব্দের অর্থ কী? 

A. সংবর্ধনা

B. ক্ষমা করা C, পরিষ্কার করা

D. বিদ্রুপ করা

Ans: C 

8. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের সার্ধশত জন্মবার্ষিকী কত সালে পালিত হয়? 

A. ১৯১১

B. ১৯৬১ C. ২০১১

D. ২০৩৬

Ans: C 

9. প্রতিশব্দ নয়

A. বলাহক

B. জীমূত C. বারিদ

D. জলধি

Ans: D 

10. ‘অন্যান্যশব্দের প্রমিত বাংলা উচ্চারণ কোনটি? 

A. ওন্নান

B. অন্যান্য C. অন্যনাে

D, ওনানাে

Ans: D

11. গৌরচন্দ্রিকা বাগধারার অর্থ কি?

A.           গলাধাক্কা

B. অস্তিত্বহীন C. ভূমিকা

D. পূর্ণিমা

Ans: C 

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান (ইংরেজি) বিস্তারিত তুলে ধরছি।  

Fill in the blank (Questions 12-17) 

12. When the Principal entered the class, a student ————-on the blackboard.

A. wrote

B. was writing C. writes

D. is writing

Ans: B 

13. She still remembers the day when she first ————to Rumna park. 

A. went

B. was going C. gone

D. going

Ans: A 

14. I have just hired a typewriter and I ———– type now-a-days.

A. am learning

B. have learnt C. learnt

D. will learn

Ans: A 

15. Columbus——– America. 

A. discovers

B. discovered C. has had discovered

D. had discovered

Ans: B 

16. We ————a friendly cricket match in the evening. 

A. were playing

B. have played C. played

D. are playing

Ans: C 

17. How many glasses of milk yesterday? 

A. you have drank

B. were you drinking C. did you drink

D. do you drink

Ans: C 

18. Carpenter : Saw :: A. Runner : Sneakers

B. Seamstress : Scissors C. Lawyer : Brief

D. Painter : Brush

Ans: B 

19. Judge : Courthouse :: A. Carpenter: Bench

B. Soldier: Garrison C. Physician: Infirmary

D. Gun: Hand

Ans: C 

20. My friend and me study together during holidays. 

A. I

B. I myself C. myself

D. No improvement

Ans: A 

21. I had never realized that if an innocent act like this could land a man into

trouble. A. that even an innocent act

B. what an innocent act C. what an innocent act

D. No improvement

Ans: A

22. Predictions twenty years ago that the phonograph record was about to become obsolete have proven to be true. 

A. Predictions twenty years ago that B. Predictions twenty years ago, C. Twenty years ago, predictions that D. Predictions, twenty years ago

Ans: A 

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান (গণিত) এর বিস্তারিত সমাধান তুলে ধরছি।  

23. The greatest number that exactly divides 105, 1001 and 2436 is

A. 3

B. 7 C. 11

D. 21

Ans: B 

24. (1000)^7 / (10)^18=? 

A. 10

B. 100 C. 10000

D. 1000

Ans: D 

25. If ax=b, by = c, and cz = a, then the value of xyz is

A. 1

B. O C. abc

D. 1/abc

Ans: A 

26. If the average of the four numbers M, 2M+3, 3M-5 and 5M+1 is 63, what

is the value of M? 

A. 23

B. 22 C. 11

D. 32

Ans: A 

27. In a sequence of consecutive integers, how much greater is the sum of the

last four integers than the sum of the first four integers? 

A. 10

B. 12 C. 14

D. 16

Ans: D 

28. 10 cats caught 10 rats in 10 seconds. How many cats are required to catch

100 rats in 100 seconds? 

A. 10

B. 20 C. 50

D. 100

Ans: A 29. Two fifth of one fourth of three-seventh of a number is 15. What is the

half of the number? 

A. 57

B. 175 C. 157

D. 350

Ans: B 

30. The average of 6 numbers in 25. If 3 more numbers, with an average of 22

are added to these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers? 

A. 24

B. 25 C. 26

D. 28

Ans: A

31. A, B, C enter into partnership, A invests 3 times as much as B invests and

B invests two thirds of what C invests. At the end of the year, profit earned is Tk. 6600. What is the share of B? 

A. 1100

B. 1150 C. 1175

D. 1200

Ans: D 

32. Rony and Jony are working on an assignment. Rony takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Jony takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages? 

A. 7 hr 30 min

B. 8 hr C. 8 hr 15 min

D. 8 hr 25 min C

Ans: C 

33. An employer pays 3 workers X, Y and Z a total of Tk. 36,600 a week. X is paid 125% of the amount Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make a week? 

A. 9000

B. 10800 C. 11700

D. 12000

Ans: D

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান (সাধারণ জ্ঞান) বিস্তারিত তুলে ধরছি।  

 34. Reindeer is a lake located in

A. Brazil

B. Canada C. Peru

D. Us

Ans: B 

35. Earthquakes are caused by

A. Tectonics plate movement B. Denudation C. Earth revolution

D. Earth’s rotation

Ans: A 

36. ISBN is related to

A. Books and publications

B. TV channel C. Greenhouse

D. UN force

Ans: A 

37. Greenland belongs to

A. Norway

B. The Netherlands C. Scotland

D. Denmark

Ans: D 

38. Which country has the highest energy consumption per capita in the world?

A. USA

B. Iceland C. Saudi Arabia

D. UK

Ans: B 

39. Who is the author of the book Principia Mathematica?

A) Isaac Newton

B) Albert Einstein C) Galileo

D) Copernicus

Ans: A 

40. Which two countries are involved in the Sunshine Policy? 

A) China, Russia

B) North Korea, South Korea C) Japan, Thailand,

D) France, Poland

Ans: B

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান (কম্পিউটার) বিস্তারিত তুলে ধরছি।  

 

41. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in

A) Dashboard

B) Hard Drive C) Clipboard

D) Pointer

Ans: C 

42. The blinking point which shows your position in the text is called

A) Blinker

B) Causer C) Cursor

D) Pointer

Ans: C 

43. Where was the first tannery village of Bangladesh established? 

A) Gazipur

B) Savar C) Narayangonj

D) Keranigonj

Ans: C 

44. Which of the following is the world’s largest company in terms of market capitalization? 

A) Apple

B) Facebook C) Microsoft

D) Walmart

Ans: A 

45. As an alternative to Facebook, Bangladesh is going to launch its own social

media platform named 

A) Jogajog

B) Alapon C) Pipilika

D) BD Community

Ans: A 

46. Bangladesh has recently been elected to which post in the 76th session of

the UN General Assembly? A) President

B) Vice-President C) Treasurer

D) Keynote Speaker

Ans: B 

47. Which was the host country of Copa America 2021? 

A) Brazil

B) Argentina C) Italy

D) Columbia

Ans: A 

48. ‘My Life’ is the autobiography of

A) Mahatma Gandhi

B) Bill Clinton C) George Washington

D) Donald Trump

Ans: B 

49. Which Country is the highest exporter of natural gas from the Middle-East? 

A) Qatar

B) Saudi Arabia C) Iran

D) Iraq

Ans: A 

50. What was the name of the first temporary capital of Bangladesh? 

A) Meherpur

B) Mujib Nagar C) Sylhet

D) Dhaka

Ans: B

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধানঃ

কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান যেমন বাংলা, গণিত, ইংরেজি, কম্পিউটার এবং সাধারণ জ্ঞানের বিস্তারিত তুলে ধরেছি।   

তাই এতক্ষণ কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান উপরে আলোচনা করা হল। এখানে পেলেন কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক (সাধারণ) এর বাংলা, গণিত, ইংরেজি, কম্পিউটার এবং সাধারণ জ্ঞানের প্রশ্ন সমাধান। আপনারা এখানে গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানীগুলোর যেমন তিতাস গ্যাস সহকারী ব্যবস্থাপক সাধারণ প্রশ্নতিতাস গ্যাস প্রশ্ন সমাধান ২০২১পেট্রোবাংলা লিখিত পরীক্ষার প্রশ্নতিতাস গ্যাস সহকারী ব্যবস্থাপক হিসাব প্রশ্নও কমন পেতে পারেন যদি পড়েন। তাই এখানে কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান বিস্তারিত উপস্থাপন করা হয়েছে। কর্ণফুলী গ্যাস ডিস্ট্রিবিউশন কোম্পানী লিমিটেড এর সহকারি ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান পাবেন। You are here for job solution of kgdcl assistant director.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button