চাকরির প্রশ্ন ও উত্তর

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান ব্যাখ্যাসহ

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্নঃ 

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন এখানে আলোচনা করা হলো। 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান ব্যাখ্যাসহ
সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান ব্যাখ্যাসহ

 

আপনারা এখানে সমন্বিত ৭ ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান পাবেন। বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সমন্বিত সাত ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ বিজ্ঞপ্তির প্রশ্নপত্র সমাধান নিয়ে হাজির হলাম। গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার পদের পরীক্ষার প্রশ্ন ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে। সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (ইংরেজি), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান) নিয়ে বিস্তারিত উপস্থাপন করার চেষ্টা চালিয়ে যাব।  তাই, আজ বাংলাদেশ ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পরীক্ষার প্রশ্ন ও উত্তর এবং সমন্বিত ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পদের প্রশ্ন ও প্রশ্নপত্রের সমাধান বিস্তারিত আলোচনা করা হলো। You’re here for senior officer bank question detail solution with explanation.

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (ইংরেজি)ঃ

 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান ইংরেজি ব্যাখ্যাসহ
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান গণিত ব্যাখ্যাসহ

 

গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে।

1. Did you really say that? You ———–out of your mind!

A) were to have been B) have had to be C) must have been D) should have been

Ans: C

2. You’re a brilliant cook! If I ——–cook as well as you, I ———a restaurant.

A) could / would open B) can/ will open C) could / will open D) can/would open

Ans: A

3. He didn’t pass his driving test. He wishes he——— it.

A) have passed B) had passed C) will pass D) pass

Ans: B

4. In triangle PQR length of the side QR is less than twice the length of the side PQ by 2 cm. Length of the side PR exceeds the length of the side PQ by 10 cm. The perimeter is 40 cm. The length of the smallest side of the triangle PQR is:

A) 6 cm B) 8 cm C) 7 cm D) 10 cm

Ans: B

5. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

A) 45 km/hr B) 50 km/hr C) 54 km/hr D) 55 km/hr

Ans: B

6. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Tk. 12,000 after 3 years at the same rate?

A) Tk. 2160 B) Tk. 3120 C) Tk. 3972 D) Tk. 6240

Ans: C

7. I am really looking forward to ———my new course.

A) start B. starting C. started D. to start

Ans: B

8. I need to buy all sorts of things ———socks, shirts and knickers.

A. likes B. such C. like D. as

Ans: C

9. At first I found learning English very easy, but now I don’t think I’m——– any progress at all.

A. doing B. making C. showing D. getting

Ans: B

10. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010? A) Sunday

B) Saturday C) Friday

D) Wednesday

Ans: C

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত)ঃ

 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান গণিত ব্যাখ্যাসহ
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান গণিত ব্যাখ্যাসহ

 

গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত) ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে।

11. A room 5m x 8 m is to be carpeted leaving a margin of 10 cm from each wall. If the cost of the carpet is Tk. 18 per sq. meter, the cost of carpeting the room will be:

A) Tk. 673.92

B) Tk. 682.46 C) Tk. 691.80

D) Tk. 702.60

Ans: A

12. A motorboat, whose speed is 15 km/hr in still water goes 30 km

downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is.

A) 4 km/hr

B) 5 km/hr C) 6 km/hr

D) 10 km/hr

Ans: B

13. “Where were you at 2:00?” **———-a cave.”

A. in

B. on C.at

D. by

Ans: A

14. Would you like to eat?

A. something

B. anything C. nothing

D. everything

Ans: A

15. Jane and John saved and saved, and finally they ———buy the house of their dreams.

A. can

B. could C. managed to

D. couldn’t

Ans: C

16.3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?

 A) 9

B) 10 C) 11

D) 12

Ans: D

17. The three rational numbers between 3 and 4 are:

A) 5/2, 6/2, 7/2

B) 13/4, 14/4, 15/4 C) 12/7, 13/7, 14/7

D) 11/4, 12/4, 13/4

Ans: B

18. In triangle ABC, if AB=BC and B=70°, A will be:

A) 70°

B) 110° C) 550

D) 130°

Ans: C

19. My uncle died———- the war.

A. via

B. during C. for

D. in

Ans: D

20. I hurt my leg———- I was playing football yesterday.

A. while

B. during C. for

D. in

Ans: A

21. The hypotenuse of a right triangle is 2 centimeters more than the longer side of the triangle. The shorter side of the triangle is 7 centimeters less than the longer side. Find the length of the hypotenuse.

A) 13

B) 15 C) 17

D) 19

Ans: C

A car owner buys petrol at Tk. 17, Tk. 19 and Tk. 20 per litre for three consecutive years. Compute the average cost per litre, if you spend Tk. 6460 per year.

A) Tk. 18.49

B) Tk. 18.58 C) Tk. 19.20

D) Tk. 21.66

Ans: B

23. How many terms are there in 20, 25, 30……….. 140?

A) 22

B) 25 C) 23

D) 24

Ans: B

24. Who developed the Zoom app?

A) Larry Page

B) Eric Yuan C) Sergey Brin

D) Zhang Yiming

Ans: B

25. Which country is called the land of poets?

A) France

B) Italy C) Chad

D) Chile

Ans: D

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা)ঃ

 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান বাংলা ব্যাখ্যাসহ
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান বাংলা ব্যাখ্যাসহ

 

০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা) ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে।

 

26, “খনার বচন” এর মূলভাব কী?

A) লৌকিক প্রণয়সঙ্গীত

B) শুদ্ধ জীবনযাপন রীতি C) সামাজিক মঙ্গলবােধ

D) রাষ্ট্র পরিচালনার নীতি

Ans: B

27. সাধু ও চলিত ভাষার মূল পার্থক্য কোন পদে বেশি বেশি দেখা যায়?

A) বিশেষ্য ও ক্রিয়া।

B) বিশেষণ ও ক্রিয়া C) বিশেষ্য ও বিশেষণ পদে

D) ক্রিয়া ও সর্বনাম

Ans: D

28. The android operating system is the embedded version of

A) UNIX

B) Linux C) macOS

D) Windows

Ans: B

29. In Microsoft Word, first line and hanging are special forms of

A) Alignment

B) Spacing C) Indentation

D) Numbering

Ans: C

30. কোনটি মৌলিক শব্দ? A) মানব

B) গােলাপ C) একাঙ্ক D) ধাতব

Ans: B

31. নীচের কোন বানানগুচ্ছের সবগুলাে বানানই অশুদ্ধ?

A) নিক্কণ, সূচত্র, অনুর্ধ্ব

| B) অনুর্বর, উর্ধগামী, শুদ্ধ্য শুদ্ধি। C) ভুরিভুরি, ভুড়িওয়ালা, মাতৃস্বসা

D) রানি, বিকিরণ, দুরতিক্রম্য।

Ans: A

32. ———–perform Internet Protocol blocking to protect networks from unauthorized access.

A) VoIP

B) Firewalls C) Proxy Servers

D) Routerse, Cookies

Ans: B

33. How many layers are there in the OSI networking model?

A) 5

B) 6 C) 7 D) 8

 

Ans: C

34. অলৌকিক ইস্টিমার’ গ্রন্থের রচয়িতা কে?

A) হুমায়ুন আজাদ

B) হেলার হাফিজ C) আসাদ চৌধুরী

D) রফিক আজাদ

Ans: A

35. বর্গের কোন বর্ণসমূহের ধ্বনি মাহাপ্রাণধ্বনি?

A) তৃতীয় বর্ণ

B) দ্বিতীয় ও চতুর্থ বর্ণ C) প্রথম ও দ্বিতীয় বর্ণ

D) দ্বিতীয় ও তৃতীয় বর্ণ

Ans: B

36. SMPS stands for

A) Switched Mode power Supply B) Start Mode Power Supply C) Store Mode power Supply D) Single Mode Power Supply

Ans: A

37. A normal CD-ROM usually can store up to data? A) 680 KB

B) 680 Bytes C) 680 MB

D) 680 GB

Ans: C

3৪. মাতৃভাষায় যাহার ভক্তি নাই, সে মানুষ নহেকার উক্তি?

A) মীর মােশাররফ হােসেনের

B) ইসমাইল হােসেন সিরাজীর C) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের

D) কাজী নজরুল ইসলামের

Ans: A

39, ‘কোন ধরনের স্বরধ্বনি?

A) যৌগিক স্বরধ্বনি

B) তালব্য স্বরধ্বনি C) মিলিত স্বরধ্বনি D) কোনটিই নয়

Ans: A

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (কম্পিউটার)ঃ

 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান কম্পিউটার ব্যাখ্যাসহ
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান কম্পিউটার ব্যাখ্যাসহ

 

গত ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (কম্পিউটার) ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে।

40.——– is a network topology in which each network component is physically connected to a central node such as a router, hub or switch.

A) Bus topology

B) Ring topology C) Mesh topology

D) Star topology

Ans: D

41.———-is a computer networking device that creates a single, aggregate network form multiple communication networks. A) Hub

B) Bridge C) Switch

D) Router

Ans: B

42. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের গীতাঞ্জলি কাব্য প্রকাশিত হয় কত সালে?

A) ১৯১০

B) ১৯১১ C) ১৯১২

D) ১৯১৩

Ans: A (বি.দ্র. ইংরেজি অনুবাদ প্রকাশিত হয় ১৯১২ সালে)

43. কোন শব্দজোড় বিপরীতার্থক নয়?

A) অনুলােম-প্রতিলোম

B) নশ্বর-শাশ্বত C) গরিষ্ঠ-লঘিষ্ঠ

D) হৃষ্ট-পুষ্ট

Ans: D

44. In MS word, which one of the following keys will refresh or reload the page.

A) F5

B) F7 C) F8

D) F10

Ans: A

45. Which port is used by Simple Mail Transfer Protocol?

A) 21

B) 25 C) 34

D) 55

Ans: B

46. নিচের কোন শব্দটি প্রত্যয়সাধিত?

A) প্রলয়

B) খণ্ডিত C) নিঃশ্বাস

D) অনুপম

Ans: B

47. কোনটি ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসাগরের আত্মজীবনী?

A) স্মৃতি কথামালা

B) আত্মচরিত C) আত্মকথা D) আমার কথা

Ans: B 48. Which is the first illiteracy free district of Bangladesh

A) Sylhet

B) Cumilla C) Magura

D) Jessore

Ans: C

49. When did Bangabandhu satellite-1 launch?

A) February 12, 2018

B) March 17, 2018 C) April 5, 2018

D) May 11, 2018

Ans: D

50. কোন গ্রন্থটি সুকান্ত ভট্টাচার্য কর্তৃক রচিত?

A) হরতাল

B) পালাবদল C) উত্তীর্ণ পঞ্চাশে

D) অনিষ্ট স্বদেশ

Ans: A

51. ‘ঢাকের কাঠিবাগধারার অর্থ কি?

A) কলট ব্যক্তি

B) ঘনিষ্ঠ সম্পর্ক C) হতভাগ্য

D) মােসাহেব

Ans: D

52, ‘আনােয়ারা‘-গ্রন্থটির রচয়িতা কে?

A) কাজী এমদাদুল হক

B) মীর মােশারফ হােসেন C) মােহাম্মদ নাজিবর রহমান

D) ইসমাইল হােসেন সিরাজী।

Ans: C 53. ‘মা ছিলনা বলে কেউ তার চুল বেঁধে দেয়নি।এটি একটি?

A) জটিল বাক্য

B) যৌগিক বাক্য। C) সরল বাক্য

D) মিশ্র বাক্য

Ans: C

54. What was the total budget proposed by the Finance Minister for 2021-2022?

A) Tk. 602,381 crore

B) Tk 603,681 crore C) Tk 604,661 crore

D) Tk. 605,481 core

Ans: B

55. “ANDINA” is the news agency of

A) Peru

B) Oman C) Algeria

D) Belarus

Ans: A.

56. How many tribal groups are there in Bangladesh?

A) 24

B) 25. C) 26

D) 27

Ans: D

57. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is:

A) 45 : 56

B) 45:51 C) 47:56

D) 47:51

Ans: A.

58. If A and B together can complete a work in 18 days, A and C together in 12 days, and B can C together in 9 days, then B alone can do the work in:

A) 18 days

B) 24 days C) 30 days

D) 40 days

Ans: B

59. If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone

in 20 days, in how many days can A alone complete the work?

A) 60.

B) 45 C) 40.

D) 30

Ans: A

60. বাংলা ভাষায় প্রথম ব্যকরণ রচনা করেন কে?

A) অক্ষয় দত্ত

B) মার্শম্যান C) ব্রামি হ্যালহেড

D) রাজা রামমােহন

Ans: D

61. ‘যা কিছু হারায় গিন্নী বলেন, কেষ্টা বেটাই চোর‘- এখানে ‘হারায় কোন ধাতু?

A) প্রযােজক ধাতু

B) ভাববাচ্যের ধাতু C) সংযােগমূলক ধাতু

D) নাম ধাতু

Ans: A

ব্যাখ্যাঃ এটি মুলত কর্মবাচ্যের ধাতু। তবে কর্মবাচ্য ধাতু প্রযােজক ধাতুর অন্তর্ভুক্ত। 62. সর্বাঙ্গে ব্যথা, ঔষধ দিব কোথা’- এই বাক্যে ঔষধ’ শব্দ কোন কারকে কোন বিভক্তির উদাহরণ?

A) কর্মকারকে শুন্য

| B) সম্প্রদানে সপ্তমী  C) অধিকরণে শুন্য ।

D) কর্তৃকরকে শুন্য

Ans: A

সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান)ঃ

 

সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান সাধারণ জ্ঞান ব্যাখ্যাসহ
সাতটি কম্বাইন্ড ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন সমাধান সাধারণ জ্ঞান ব্যাখ্যাসহ

 

গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান) ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হবে।

63. How many agent banks are there in Bangladesh?

A) 24.

B) 25. C) 26

D) 27

Ans: A

64. What is the deepest river in Bangladesh?

A) Padma

B) Brahmaputra C) Meghna

D) Jamuna

Ans: C

65. How many inland port are there in Bangladesh?

A) 7.

B) 9. C) 11

D) 17

Ans: C

66. In a 729 litres mixture of milk and water, the ratio of milk to water is 7:

2. to get a new mixture containing milk and water in the ratio 7: 3, the amount of water to be added is: A) 81 litres

B) 71 litres C) 56 litres

D) 50 litres

Ans: A

67. Kamal started a business investing Tk. 9000. After five months, Sameer

joined with a capital of Tk. 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Tk. 6970, then what will be the share of Sameer in the profit?

A) Tk. 238)

B) Tk. 230) C) Tk. 2270

D) Tk. 2260

Ans: A

68. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60° and the foot

The ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is: A) 2.3 m

B) 4.6 mC) 7.8 m

D) 9.2 m

Ans: D

69, ‘সুন্দর মাত্রেরই একটা আকর্ষণ আছে।এই বাক্যে সুন্দরশব্দটি কোন পদ?

A) বিশেষ্য

B) বিশেষণ C) সর্বনাম

D) বিশেষ্যের বিশেষণ

Ans: A

70. The terrorist ———send one final message before he was shot dead. A. was used to

B. used to C. was able to

D. had better

Ans: C

71. Some people have never known——-it is like to be free.

A. which

B. what C. when

D. that

Ans: D

72. What is the length of Dhaka Metro Rail?

A) 19.8km

B) 20.1km C) 20.5km

D) 21.7km

Ans: B

73. The planet that moves round the Sun at the highest speed is

A) Venus

B) Mercury C) Jupiter

D) Neptune

Ans: B

74. Who is the highest centurion in Tests as a cricketer of Bangladesh team? A) Tamim Iqbal

B) Mushfiqur Rahim C) Shakib Al Hasan

D) Mominul Haque

Ans: D

75. The man ———–robbed the bank has been arrested.

A. who have

B. whom C. when he

D. whose sons had

Ans: D

76. ———-either of you a doctor? ———–Or you both engineers?

A. Are/aren’t

B. Is/is C. Are/are

D. Is/are

Ans: D

77. “Don’t worry; one of the robbers———– ,” said a policeman to the

gathering crowd.

A. are being pursued

B. have been pursuing C. is being pursued

D. will be pursuing

Ans: C

78. Father is aged three times more than his son Romit. After 8 years, he would be two and a half times of Romit’s age. After further 8 years, how many times would he be of Romit’s age?

A. 2 times

B. 2.5 times C. 2.75 times

D. 2.25 times

Ans: A

79. An accurate clock shows 8 o’clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o’clock in the afternoon?

A. 144

B. 150° C. 1689

D. 180°

Ans: D

80. 66 cubic centimeters of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length of the wire in meters will be:

A. 84 meters

B. 90 meters C. 168 meters

D. 336 meters

Ans: A

81. ————- crowded place this is! A. How a

B. What a C. How

D. What

Ans: B

82. My uncle was ————-businessman to fall into that trap.

A. too shrewd a

B. shrewd enough a C. a too shrewd

D. enough shrewd a

Ans: A

83. What beautiful eyes ————–

A. has she

B. she looks C. does she have

D. she has

Ans: D

84. You look —– you were expecting some bad news. A. as though

B. almost C. really

D. although

Ans: A

85. A man purchased a cow for TK 3000 and sold it the same day for TK 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of:

A. 0%

B. 5% C. 7.5%

D. 10%

Ans: A

86. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

A) 4

B) 7 C) 9

D) 13

Ans: A

87. In order to obtain an income of Tk. 650 from 10% stock at Tk. 96, one must take an investment of:

A) Tk. 3100

B) Tk. 6240 C) Tk. 6500

D) Tk. 9600

Ans: B

88. The name of the parliament of Norway is

A) Knesset

B) Storting C) Monarchy

D) National Parliament Ans: B 89. What is the capital city of Papua New Guinea? A) Luanda

B) Baku C) Sofia

D) Port Moresby

Ans: D

90. Where is the Mojave Desert located at?

A) United States

B) Northern Africa C) South Africa

D) Syria

Ans: A

91. If 4b2 +1/b2=2, then the value of 8b3 +1/b3 is?

A) 0 b) 1 c) 2 D) 3

Ans: A

92. If a3=117+b3+ and a=3+b, then the value of a+b is?

a) 7 B) 13 C) 49

D) 0

Ans: A

93. The population of a village decreases at the rate of 20% per annum. If it’s population 2 Years ago was 10000, the present population is?

A) 4600

B) 6400 C) 7600

D) 6000

Ans: B

94. Abdul Monem Economic Zone is located in……

A) Habiganj

B) Gazipur C) Gazaria

D) Netrakona

Ans: C

95. What is the currency name of Samoa……..

A) Dobra

B) Sol C) Tala

D) Kina

Ans: C

96. A student scores 55% marks in 8 papers of 100 marks each. He scores 15% of his total marks in English. How much does he score in English?

A) 44

B) 45 C) 66

D) 77

Ans: C

97. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7:8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?

A) 8:9

B) 17:18 C) 21:22

D) 18:19

Ans: C

98. Two buses start from a bus terminal with a speed of 20 km/h at interval of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at interval of 8 minutes?

A) 3 km/h

B) 4 km/h C) 5 km/h

D) 7 km/h

Ans: C

99. Who is the first female deputy governor of Bangladesh Bank?

A) Shirin Akhter

B) Humaira Azam C) Nazma Akhter

D) Nazneen Sultana

Ans: D

100. Who discovered the blood circulation process of the human body?

A) Karl Landsteiner

B) Jan Swammerdam C) Giulio Bizzozero

D) William Harvey

Ans: D

আপনারা এখানে সমন্বিত ৭ ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধানআলোচনা করা হয়েছে। বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সমন্বিত সাত ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার (জেনারেল) পদে নিয়োগ বিজ্ঞপ্তির প্রশ্নপত্র সমাধান পেলেন। গত শুক্রবার ০৫ নভেম্বর ২০২১ তারিখে অনুষ্ঠিত বাংলাদেশ ব্যাংকের অধীনে সোনালী ব্যাংক লিমিটেডসহ অন্যান্য ব্যাংক এর সিনিয়র অফিসার পদের পরীক্ষার প্রশ্ন ব্যাখ্যাসহ বিস্তারিত সমাধান আলোচনা করা হল। সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (ইংরেজি), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (গণিত), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (বাংলা), সিনিয়র অফিসার ব্যাংক প্রশ্ন (সাধারণ জ্ঞান) নিয়ে বিস্তারিত উপস্থাপন করার চেষ্টা করেছি।  তাই, আজ বাংলাদেশ ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পরীক্ষার প্রশ্ন ও উত্তর এবং সমন্বিত ব্যাংকের সিনিয়র অফিসার পদের প্রশ্ন ও প্রশ্নপত্রের সমাধান বিস্তারিত আলোচনা করা হলো। You’re here for senior officer bank question detail solution with explanation.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button