বাংলাদেশ কেমিক্যাল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন প্রশ্ন ও সমাধান (১০০% নির্ভুল)

প্রশ্ন সমাধান

শিল্প মন্ত্রণালয়ের অধীন বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন এর সহকারী বাণিজ্যিক কর্মকর্তা, সহকারী নিরাপত্তা কর্মকর্তা, উপসহকারী রসায়নবিদ, উপসহকারী প্রকৌশলী  (কেমিক্যাল)উপসহকারী প্রকৌশলী  (যান্ত্রিক)উপসহকারী প্রকৌশলী (বিদ্যুৎ), উপসহকারী প্রকৌশলী (সিভিল), সহকারী প্রশাসনিক কর্মকর্তা, সহকারী হিসাব কর্মকর্তা, সহকারী ব্যবস্থাপক (প্রশাসন), হিসাব কর্মকর্তা, সহকারী ব্যবস্থাপক (বাণিজ্যিক), সহকারী প্রশাসনিক কর্মকর্তা এবং সহকারী হিসাব কর্মকর্তা পদের পরীক্ষা ইতিমধ্যে শেষ হয়েছে। তাই আজ এ পদগুলোর প্রশ্ন সমাধান নিচে উপস্থাপন করা হলো। বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশনের মৌখিক পরীক্ষার বিজ্ঞপ্তি প্রকাশিত হয়েছে।  বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন ১২৩ টি শূন্য পদের প্রশ্ন সমাধান নিয়ে আলোচনা করা হয়েছে। শিল্প মন্ত্রণালয়ের প্রশ্ন সমাধান ২০২১ পাবেন এখানে। you are for bcic job question full solution. [ads1]

বাংলাদেশ কেমিক্যাল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন প্রশ্ন ও সমাধান
 বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন ১২৩ টি শূন্য পদের প্রশ্ন সমাধান

বাংলা অংশের প্রশ্ন সমাধানঃ

বাংলা অংশের প্রশ্ন সমাধান নিচে তুলে ধরছি।

[ads1]

1. জীবনানন্দ দাশ রচিত নয় A, মহাপৃথিবী

B. মাল্যবান C. অদ্ভুত এক আঁধার

D. কবিতার কথা

Ans: C

ব্যাখ্যা:অদ্ভুত আঁধার এক জীবনানন্দ দাশের একটি কবিতা এবং শামসুর রাহমানের একটি উপন্যাস।অদ্ভুত এক আঁধার নামে কোনাে সাহিত্যকর্ম নেই।

2, ‘পাদচ্ছেদবলা হয় কোন যতিচিহ্নকে A. দাঁড়ি

B, কম C. সেমিকোলন

D. বিন্দুচিহ্ন।

Ans: B

3, ‘আলালের ঘরের দুলালউপন্যাস প্রথম কোন পত্রিকায় ধারাবাহিকভাবে প্রকাশিত হয়? A. বিবিধার্থ সংগ্রহ

B, মাসিক পত্রিকাC. সম্বাদ প্রভাকর। D. বঙ্গদর্শন

Ans: B

4, শামসুর রাহমানের প্রথম কবিতা কোন পত্রিকায় প্রকাশিত হয়? A. মনিং নিউজ

B. নতুন কবিতা C. সােনার বাংলা

D. দৈনিক পাকিস্তান

Ans: C

5. ‘নলি অর্থ কী? A. নল

B, লগি-বৈঠা C, অনুমতিপত্র

D, দিকনির্দেশক

Ans: A

6. ‘বড়ু চণ্ডীদাসের কাব্য গ্রন্থের সম্পাদক A. মুহাম্মদ শহীদুল্লাহ

B. মুহম্মদ আবদুল হাই ও আহমেদ শরীফ C. মুহম্মদ আবদুল হাই ও সৈয়দ আলী আহসান D. মুহম্মদ আবদুল হাই ও আনােয়ার পাশা

Ans: D

7, দিনেশচন্দ্র সেন সম্পাদিত পূর্ববঙ্গ পীতিকার কোন খণ্ডমৈমনসিংহ গীতিকানামে প্রকাশিত

A প্রথম খন্ত।

B. দ্বিতীয় খণ্ড C. তৃতীয় খণ্ড

D. চতুর্থ খণ্ঠ

Ans: A

৪. কোন বাক্য অশুদ্ধ?

A. আপনি সপরিবারে আমন্ত্রিত। B, গতকালের সভায় সকল শিক্ষক ও অভিভাবক উপস্থিত ছিলেন। C. লােকটি নিরপরাধী। D. অন্ধজনে দেহ আলাে।

Ans: C

9, ‘প্রথম পরথমকী ধরনের ধ্বনি পরিবর্তন? A. অসমীণ

B, অপিনিহিতি C. বিপ্রকর্ষ

D. স্বরসাম্য

Ans: C

10. ‘নেমেসিসনাটকের পটভূমি

A. মন্বন্তর

B. দেশভাগ C. ভাষা আন্দোলন।

D. গণ-অভ্যুত্থান

Ans: A

11. শহীদ কাদরীরসঙ্গতিকবিতাটি কোন কবিরসংগতিকবিতার প্যারােডি? A. বুদ্ধদেব বসু

B. অমিয় চক্রবর্তীC. শামসুর রাহমান

D, আল মাহমুদ

Ans: B

12. রবীন্দ্রনাথেরমেঘদূতকোন কাব্যগ্রন্থে প্রকাশিত? A. কালান্তর

B. কড়ি ও কোমল। C. ক্ষণিকা

D. মানসী

Ans: D

13. সামন্তবাদ ও পুঁজিবাদের দ্বন্দ্ব দেখা যায় কোন গল্পে? A. রাইকমল

B. জলসাগর C. কালিন্দী

D. অগ্রদানী

Ans: C

14. ‘তাতারী কোন উপন্যাসের চরিত্র? A. চিলেকোঠার সেপাই

B. ক্রীতদাসের হাসিC. লালসালু

D. চাঁদের অমাসব্যা

Ans: B

15. শওকত আলীর ত্রয়ী উপন্যাসদক্ষিণায়নের দিনের শেষ খণ্ড কোনটি? A. দক্ষিণায়নের দিন

Read More :   অর্থনৈতিক সম্পর্ক বিভাগ এর অফিস সহায়ক লিখিত সমাধান

B. কুলায় কালােস্রোত C. পূর্বরাত্রি পূর্বদিন।

D. পিঙ্গল আকাশ।

Ans: C

16. বাংলাদেশের আঞ্চলিক অভিধানের প্রধান সম্পাদক

A. মুহম্মদ শহীদুল্লাহ

B. সৈয়দ আলী আহসান C. মুহম্মদ এনামুল হক

D. মুহম্মদ আবদুল হাই

Ans: A

17. দ্বিস্বরধ্বনিযুক্ত শব্দ

A. তৈল

B. রক্ষক C. স্বর্ণ।

D. আবরণ

Ans: A

ইংরেজি অংশের প্রশ্ন সমাধানঃ

ইংরেজি অংশের প্রশ্ন সমাধান নিচে তুলে ধরছি।

[ads1]

Fill in the blanks (Questions: 18 – 22):

18. My boss wants the work before long. A. finish

B. finished C. finishing

D. finishes

Ans: B

19. The lion rushed the rabbit.

A. at

B. with C. on

D. to

Ans: A

20. They selected me for the job only ———merit. A. with

B. along C. on

D. in

Ans: C

21. You will see signs of everywhere, which speak well for the

of these people. A. decoration – senses

B. clear – debris C. beauty – careful

D. industry – prosperity

Ans: D

22. He applied for and was _legal aid by the Labor Ministry.

A. offered

B. granted C. allowed

D. awarded

Ans: B

Find the meaning of the words underlined (Questions: 23-24):

23. The affection of his wife bore him up in the midst of all his problems.

A. To humble down

B. To sustain C. To deceive

D. To play way

Ans: B

24. To lay up

A. To be confined to bed

B. Live peacefully C. To tolerate

D. To be cooperative

Ans: A

25. Antonym of ADHERE is

A. Detach

B. Engulf C. Contain

D. Cleanse

Ans: A

26. Antonym of MUNDANE is

A. Sufficient

B. Exotic C. Perfect

D. Agile

Ans: C

27. Passive voice of ‘You can help us’.

A. We can be help by you. B. We could be helped by you.

C. We can be helped by you. D. We are helped by you.

Ans: C

28. Passive voice of ‘Open the window’.

A. Let the window be opened. B. Let the window should be opened. C. Let the window open.

D. The window is opened.

Ans: A

29. The meaning of the phrase ‘to smell a rat’ is

A. To see signs of plague epidemic B. To suspect foul dealing

C. To get bad smell of a dead rat D. To be in a bad moral

Ans: B

30. MULTIPLICATION : DIVISION :: A. Zero : Infinity

B. Increase : Decrease C. Calculate : Estimate

D. Digit : Series

Ans: B

31. HEART : CARDIOLOGY :: A. Civics : polity

B. History : histology C. Brain : psychology

D. Fossil : paleontology

Ans: D

32. SHIELD : SOLDIER ::

A. Helmet : rider

B. Book : author C. Advocate : court

D. Stethoscope : doctor

Ans: A

33. Find out the correctly spelt word:

A. Gragarious

B. Gragerious C. Gregarious

D. Gregareous

Ans: C

34. Translate the following sentence into English: তার মেয়েটি ভাল গান গায়, তাই নয় কি?

A. His daughter sings well, isn’t it so? B. His daughter sings well, doesn’t she? C. His daughter sings well, isn’t she? D. His daughter sings well, doesn’t it?

Ans: B

35. The idiom ‘by and large’ means

A. Very large

B. Mostly C. Everywhere

D. Far away

Ans: B

গণিত অংশের প্রশ্ন সমাধানঃ

গণিত অংশের প্রশ্ন সমাধান নিচে আলোচনা করা হলো।

[ads1]

36. How many prime numbers are in between 45 to 72?

Read More :   কার্য সহকারী নিয়োগ প্রশ্ন সমাধান সহ

A. 5

B. 6 C. 7

D. 8

Ans: B

37. What is the difference between the 6 digit largest and smallest numbers?

A. 888889

B. 899999 C. 999888

D. 988888

Ans: B

38. What is the next number in the series 1, 4, 9, 16……….?

A. 25

B. 23 C. 21

D. 31

Ans: A

39. In a club 50% of the male voters and 80% of the female voters voted for candidate A. If candidate A received 70% of the total votes, what is the ratio of male to female voters?

A. 1/2

B. 1/3 C. 1/4

D. 1/5

Ans: A

40. An amount of Tk. 735 was divided between A, B and C, If each of them had received Tk. 25 less, their shares would have been in the ratio of 1:3:2. The money received by C was:

A. 195

B. 200 C. 225

D. 245

Ans: D

41. Sam ranked ninth from the top and thirty-eight from the bottom in a class. How many students are there in the class?

A. 45

B. 46 C. 47

D. 48

Ans: B

42. The average mark obtained by 15 students was 10 and he average mark obtained by 10 students was 15. What was the average mark obtained by all students? A. 10

B. 12.5 C. 15

D. 12

Ans: D

43. The sum of the ages of the son and father is 120 years. The father’s age is 3 times more than that of the son. What is the age of the father?

A. 75

B. 80 C. 90

D. 85

Ans: C

44. A boat goes 8 km in one hour along the stream and 2 km in one hour

against the stream. The speed in km/hr. of the stream is:

A. 2

B. 3 C. 4

D. 5

Ans: B

45. In 10 years, A will be twice as old as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is: A. 19

B. 39 C. 29

D. 49

Ans: B

46. A man’s regular pay is Taka 30 per hour up to 40 hours. Overtime is twice the payment for regular time. If he was paid Taka 1680, how many hours of overtime did he work?

A. 48

B. 28 C. 16

D. 8

Ans: D

47. Rahim buys 80 kg sugar at taka 40 per kg and 40 kg rice at taka 50 per kg. At what price approximately in taka per kg should he sell to make a profit of 10% on cost?

A. 42.3

B. 44.3 C. 47.7

D. 49.2

Ans: C

48. The 2nd angle of a right triangle it 30 degrees. Then how many degrees is

the 3rd angle?

A. 50

B. 60 C. 70

D. 80

Ans: B

49. A rectangular field will be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 square feet, how many feet of fencing will be required?

A. 88

B. 34 C. 40

D. 68

Ans: A

50. The perimeter of a rectangle is 60 meters. If its length is twice its breadth, then its area (in m2) is:

A. 160

B. 200 C. 220

D. 180

Ans: B

সাধারণ জ্ঞান অংশের প্রশ্ন সমাধানঃ

সাধারণ জ্ঞান অংশের প্রশ্ন সমাধান নিচে উপস্থাপন করছি।

[ads1]

Read More :   ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় এর অধিভূক্ত সরকারি ৭ কলেজের ভর্তি পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান

51. Capital of Malawi is

A. Lilongwe

B. Hope town C. Jaitoni

D. Milan

Ans: A

52. The capital of Iraq’s autonomous Kurdish region is

A. Tikrit

B. Erbil C. Mosul

D. Hamza

Ans: B

53. Which nation always speaks first at the UN General Assembly? A. US

B. UK C. Brazil

D. France

Ans: C

54. G-20 summit 2021 held in

A. Glasgow

B. Rome C. Paris

D. New York

Ans: B

55. “Hispaniola” is the old name of

A. Iran

B. Cuba C. Fiji

D. Haiti

Ans: D

56. Who was the leading scorer in the T20 World Cup 2021?

A. Rohit Sharma

B. Mohammad Rizwan D. Babar Azam

Ans: D

57. T20 world cup 2022 will be held in

A. India

B. New Zealand C. England

D. Australia

Ans: D

58. US Journalist Danny Fenster released from Myanmar prison and will be allowed to leave the country just days after getting how many years sentence.

A. 10

B. 11 C. 12

D. 20

Ans: B

59. Which Asian country is home to the most nuclear power plants? A. China

B. South Korea C. Taiwan

D. India

Ans: A

60. How many US states border the Pacific Ocean? A. Four

B. Three C. Five

D. Seven

Ans: C

61. Mojave Desert is located in

A. Afghanistan

B. India C. South Africa

D. USA

Ans: D

62. The creator of the popular numbers puzzle Sudoku?

A. Maki Kaji

B. Shinzo Teng C. Mami Suzuki

D. Hiroko Akutso

Ans: A

63. Who is the winner of Tennis US open 2021?

A. Roger Federer

B. Rafael Nadal C. Novak Djokovic

D. Daniil Medvedev

Ans: D

64. The currency of Ecuador is

A. Pound

B. Peso C.US Dollar

D. Lira

Ans: C

65. Goland Island belongs to which country?

A. Estonia

B. Sweden C. Russia

D. Finland

Ans: C

66. Which level language is Assembly Language?

A. high-level programming language B. medium-level programming language C. low-level programming language D. machine language

Ans: C

67. What is the full form of ALU?

A. Arithmetic logic unit

B. Allowed logic unit C. Ascii logic unit

D. Arithmetic least unit

Ans: A

68. Most World Wide Web pages contain commands in the language of

A. ΝΙΗ

B. HTML C. URL

D. IRC

Ans: B

69. Which one of the following is not a computer language?

A. PASCAL

B. UNIX C. FORTRAN

D. COBOL

Ans: B

70. “Google’s Language Translator” is an example of the application of

A. internet

B. computer simulations C. debugging

D. machine learning

Ans: D

প্রশ্ন সমাধান

শিল্প মন্ত্রণালয়ের অধীন বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন এর সহকারী বাণিজ্যিক কর্মকর্তাসহকারী নিরাপত্তা কর্মকর্তাউপসহকারী রসায়নবিদউপসহকারী প্রকৌশলী  (কেমিক্যাল),  উপসহকারী প্রকৌশলী  (যান্ত্রিক),  উপসহকারী প্রকৌশলী (বিদ্যুৎ)উপসহকারী প্রকৌশলী (সিভিল)সহকারী প্রশাসনিক কর্মকর্তাসহকারী হিসাব কর্মকর্তাসহকারী ব্যবস্থাপক (প্রশাসন)হিসাব কর্মকর্তা, সহকারী ব্যবস্থাপক (বাণিজ্যিক)সহকারী প্রশাসনিক কর্মকর্তা এবং সহকারী হিসাব কর্মকর্তা পদের পরীক্ষা ইতিমধ্যে শেষ হয়েছে। তাই আজ এ পদগুলোর প্রশ্ন সমাধান উপরে উপস্থাপন করা হলো।  বাংলাদেশ ক্যামিকেল ইন্ডাস্ট্রিজ কর্পোরেশন ১২৩ টি শূন্য পদের প্রশ্ন সমাধান নিয়ে আলোচনা করা হয়েছে। শিল্প মন্ত্রণালয়ের প্রশ্ন সমাধান ২০২১ পাবেন এখানে। you are for bcic job question full solution.